Erasmus

ETWINNING

eTwinning is the community for schools in Europe.

eTwinning offers a platform for staff (teachers, head teachers, librarians, etc.), working in a school in one of the European countries involved, to communicate, collaborate, develop projects, share and, in short, feel and be part of the most exciting learning community in Europe.

Greetings from Croatia! Our e-mail is: uso@ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr (or mario.nosic@skole.hr).

Što je eTwinning?
Vrlo jednostavno – eTwinning je zajednica škola u Europi.

Učitelji iz svih zemalja sudionica mogu se prijaviti i koristiti eTwinning online alate (Portal i Radnu površinu) kako bi se međusobno pronalazili, susretali u virtualnom okruženju, razmjenjivali ideje i zadatke, okupljali, zajedno učili i surađivali na zajedničkim online projektima.

Škole mogu biti partneri s drugim školama i zajednički raditi na projektima i koristiti informatičke i komunikacijske tehnologije (ICT) u svom radu. Na projektu moraju surađivati barem dvije škole.

Što nudi eTwinning?
eTwinning nudi platformu za odgojno–obrazovne djelatnike (učitelje, ravnatelje, knjižničare, itd) koji rade u školama i dječjim vrtićima europskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu postati dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi. On promiče suradnju europskih škola putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) pružajući pritom podršku, alate i usluge za škole.

Portal eTwinning (http://www.etwinning.net) je glavno mjesto suradnje i susreta u sklopu ove aktivnosti. Dostupan je na 26 jezika i pruža učiteljima pruža online alate za pronalaženje projektnih partnera, za otvaranje novih projekata, razmjenu ideja i primjera dobre prakse.
Sa svojim projektnim partnerom možete obrađivati bilo koju temu, ali projekti moraju imati dobar omjer upotrebe ICT-a i aktivnosti u razredu i trebali bi se uklapati u nacionalni nastavni plan i program – kurikulum škola koje sudjeluju u projektu.

Jedan od ciljeva eTwinning projekta je poboljšati sposobnosti učitelja u radu s ICT-om i učiniti ICT dijelom svakodnevnog života u razredu, pa je stoga eTwinning prilagođen svim razinama ICT znanja i sposobnosti. Dakle, ne morate biti napredni u korištenju ICT-a da bi sudjelovali u eTwinning aktivnostima.

Tko može sudjelovati u eTwinning aktivnostima?
eTwinning projekt mogu provoditi dva ili više učitelja, timovi ili učitelji predmetnih odjela, knjižničari, ravnatelji i učenici iz škola širom Europe. Suradnja može biti unutar istog predmeta ili unutar više predmeta kroz upotrebu ICT-a. Predškolci, osnovnoškolci, srednjoškolci mogu sudjelovati (dob učenika – od 3 do 19 godina).

U eTwinningu sudjeluju države članice EU: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Republika Češka, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija. Prekomorski teritoriji i države također mogu sudjelovati. Pravo sudjelovanja imaju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Island, Norveška, Srbija i Turska.

Što je TwinSpace?
TwinSpace je platforma za škole koju možete koristiti za zajednički rad na svojim projektima. Svaki projekt ima vlastiti privatni TwinSpace na raspolaganju s Radne površine za partnere i s početne stranice Portala za pozvane članove. TwinSpace nudi Vam mnoge alate za suradnju i komunikaciju, uključujući i privatne sobe za razgovor otvorene 24/7 (npr. Vaši učenici mogu razgovarati sa svojim partnerima čak i izvan nastavnih sati u sigurnom online okruženju), poštanski sandučić, forumi i kalendar. Projekt može pohranjivati i materijale u mape i arhive datoteka te koristiti TwinSpace za razmjenu informacija između učitelja i učenika.

Priloženi dokumenti: