Knjižnica

Dobrodošli na stranicu Virtualna knjižnica Ugostiteljske škole Opatija, Opatija!

Jasminka Mešter, prof. , školski knjižničar

U ŠK. GODINI 2023./2024. RADNO VRIJEME

ŠKOLSKA KNJIŽNICA

Ponedjeljak, srijeda, petak od 8 do 14

Utorak, četvrtak od 10 do 16

OBAVIJESTI

Na internetskim stranicama https://www.lektire.hr/ nalaze se cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire, ali i mnogo šire. Besplatno su dostupni učenicima, studentima njihovim nastavnicima… Za sada je postavljeno oko 200 knjiga, obilje multimedijskih sadržaja – zvučnih zapisa i video materijala. Projekt eLektire je nastao na inicijativu MZOS,a realiziraju ga Carnet i Bulaja naklada. Za pristup sadržaju morate se prijaviti svojim AAI@EduHR identitetom kojeg ste dobili u školi. Ako ne znate koja je vaša korisnička oznaka ili zaporka obratite se administratoru elektroničkog imenika u školi. Za dodatne informacije obratite se CARNetovom Help-desku na adresu helpdesk@carnet.hr

Na stranici eLektire.skole.hr  http://lektire-dev.skole.hr/naslovna/pristup-sadrzaju moguće je prijaviti se pomoću AAI@edu.hr korisničkih podataka ili registrirati se (registracija novog korisničkog računa e-lektire) i pristupiti audio zapisima odabranih književnih djela (pod Multimedijima).

Prijavite se i uživajte u slušanju književnih djela!

 

Učenici, nastavnici, roditelji i svi zainteresirani možete pretraživati katalog knjižnice putem interneta klikom na link :

https://us-opatija.zaki.com.hr

PROJEKT “Kafkina juha” (šk. god. 2023. / 2024.)

I ove godine smo u projektu “Kafkina juha” otkrili kako bi to izgledalo da poznati književnici poput Kafke, Prousta ili Jane Austen pišu recepte. Učenici 2.3 razreda su se upoznali s njihovim svojstvenim književnim stilom, da bi potom s prof. Capanom proučili upute te zasukali rukave u kabinetu kuharstva. Miješalo se, pirjalo, peklo, kuhalo i uživalo u novom kabinetu! Spoj književnosti i gastronomije rezultirao je ukusnim jelima poput pite od luka a’ la Chaucer, lista a’ la Borges, rižota s gljivama a’ la Steinbeck, nabujka s trešnjama a’ la Virginia Woolf, tiramisu a’ la Proust, jaja a’ la Jane Austen te čokoladne torte a’ la Irvine Welsh. Mašta je pretvorena u užitak za nepce, a slike govore tisuću riječi….

 

PROJEKT DIGITALNA DEMENCIJA

Tijekom ove školske godine odvija se projekt Digitalna demencija na temelju istoimene knjige Manfreda Spitzera. Učenici kroz radionicu dolaze do spoznaja na koje sve načine nova tehnologija, pametni telefoni i društvene mreže utječu na naše živote i koje sve posljedice ostavljaju na našu sposobnost učenja, pamćenja, emotivne doživljaje i prijateljstva, kako se mijenja biokemija mozga, kako doživljavamo sebe u virtualnom svijetu i što je to selfie kultura. Teško je zamisliti svijet bez tehnologije i svega što nam ona omogućuje, no bitno je osvijestiti da je potrebno preuzeti kontrolu i ne dopustiti da postanemo zarobljenici vlastitih mobitela…

 

Ugostiteljska skola Opatija

Božićne kreativne radionice u knjižnici

I ovog su se prosinca održale božićne kreativne radionice u kojoj su sudjelovale učenice 2.2 i 2.4 razreda, smjer slastičar i kuhar. Svojom su kreativnošću osmislile božićne dekoracije kojom su ukrasile našu školu i unijele pravu blagdansku atmosferu, ali i kreirale božićnu čestitiku u duhu ‘Blackout poetry’.

Projekt “Kafkina Juha” (šk. god. 2022. / 2023.)

I ove godine se nastavlja projekt pod nazivom “Kafkina juha”,  inspiriran istoimenom knjigom Marka Cricka, koja sadrži niz recepata napisanih u stilu velikih književnika. Spojili smo književnost i gastronomiju, pročitali literarne recepte i napravili jelo. Projekt je osmislila prof. Mešter u suradnji s prof. Capanom, a učenici 1.3 razreda su zaslužni za izradu i degustaciju jela!
Na jelovniku su bila jaja s estragonom i jaja Benedikt u stilu Jane Austen te rižoto od gljiva Johna Steinbecka.