AEHT

AEHT Skup Europskog udruženja škola u hotelijerstvu

Od 17. do 22. listopada 2022. u talijanskom gradu Senigallia u sklopu 35. Godišnje skupštine Europskog udruženja škola u hotelijerstvu (AEHT) održalo se Međunarodno timsko natjecanje u 11 gastronomskih i turističkih disciplina. Domaćin ovogodišnjeg natjecanja je Državni stručni institut za hotelske usluge, ugostiteljstvo, trgovinu i turizam Senigallije Alfredo Panzini.

Na ovom jednom od najvažnijih i najprestižnijih europskih natjecanja obrazovnih institucija u sektoru turizma i ugostiteljstva Ugostiteljska škola Opatija sudjelovala je u 3 discipline:

1. Restaurant service/ restoransko poslovanje, učenik Marko Letić, mentor Krešimir Brnin

4.mjesto

2. Tourist Destination/Turistička destinacija- Leonardo Rumac , mentorica Majda Šimunić

4.mjesto djelimo sa Hotelijersko turističkom školom Opatija

3. Culinary Art/Kulinarske vještine – učenica Antea Žarković , mentorica Mladenka Žibert

4.mjesto

Na natjecanju je nastupilo 450 učenika iz 23 zemlje.

AEHT je međunarodna nevladina organizacija koje ima status savjetnika pri Vijeću Europe. Osnovni cilj organizacije je promicanje europskog duha među turističkim i hotelijerskim školama tako da poboljšava i osigurava načine komunikacije među tim školama, promičući obrazovanje u ovom sektoru, potičući razmjenu studenata, učenika i nastavnika, povezujući škole i gospodarstvo te objedinjujući nastavne metode i materijale, znanja i vještine.

Christmas in Europe - Faro Algarve Portugal 2021. u sklopu AEHT-e

Od 5.12.-10.12.2021. bili smo učesnici Christmas in Europe – Faro Algarve Portugal 2021. u sklopu AEHT-e zajedno sa 15 ugostiteljsko turističkih škola iz isto toliko zemalja.bili smo zajedno sa srednjom školom sa Krka koji su naši partneri u RCK pa smo tako zajednički promovirali naš projekt.
Dobili smo štand sa prekrasnim borićem koji smo prigodno ukrasili i na njemu prezentirali naše hrvatske proizvode koje su degustirali sudionici događanja kao i mnogobrojni gosti posjetioci božićnog sajma.
Naši učenici su za večeru pekli božićne kolače dok su učenice sa Krka radile palentu i lignje.Svaka zemlja je kuhala i pripremala specijalitete vezane za njihov kraj.
Uz večeru se odvijao i prigodni kulturno umjetnički program gdje su se također na taj način naši učenici i nastavnici predstavljali.
Otvorenje samo događanja bilo je obilježeno prigodnim defileom kroz grad uz pratnju portugalskog benda do same gradske vijećnice gdje nas je sve prigodno pozdravila zamjenica gradonačelnika grada Faro.
Kroz izlete upozanali smo se sa kulturom i ljepotama Porugala.
Bit ovog događanja je druženje,smijeh,razmjena iskustava i stvaranje nezaboravnih prijateljstava.