Veselimo se da će prigodom njegovog dolaska na Festival čokolade u Opatiji (8-10.11.2024) gdje će raditi uživo i prezentirati veliku čokoladnu skulpturu „Atomium“ u suradnji s Belgijskom ambasadom u Hrvatskoj i podrškom firme Puratos Konding Croatia, mladi i inovativni belgijski maître chocolatier, Alexandre Druart držati radionicu „kako raditi čokoladnu skulpturu – pingvina“ za učenike i profesore Ugostiteljske škole Opatija, u petak 8.11.2024 od 9 do 13 sati u praktikumu slastičarstva.
Vise o Alexandre Druartu:
Rođen u obitelji čokoladara, njegov put u svijet čokolade bio je gotovo neizbježan. Sve je započela njegova baka, koja je iz hobija krenula praviti čokoladu, što je ubrzo preraslo u uspješan posao. Njegov otac, tada kuhar u restoranu s Michelinovom zvjezdicom u Bruxellesu, pridružio se obiteljskom poslu, te je nastala tvornica čokolade Druart. Rođen je 1988. godine, a djetinjstvo je proveo uz roditelje u radionici, fasciniran procesom izrade čokolade. Međutim, njegovi roditelji su inzistirali da prvo stekne obrazovanje. Studirao je u Bruxellesu, a potom proveo devet godina u Pekingu, gdje je diplomirao kinesku književnost i ekonomiju te magistrirao međunarodnu i kinesku ekonomiju. Okušao se u poduzetništvu, ali su prvi projekti, restoran u Pekingu i poduzetnički pothvat na Tajlandu, propali. Godine 2018., nakon što su poplave uništile njiovu tvornicu, vratio se kući i preuzeo obiteljski posao. Unatoč izazovima, uključujući i pandemiju, uspio je obnoviti tvornicu i razviti njegove vještine na prestižnim akademijama poput Académie Callebaut i Académie Ducasse. Danas, Tvornica čokolade Druart uspješno posluje, a on se afirmirao kao čokoladar kroz razne projekte, uključujući čokoladne skulpture i partnerstva za stvaranje proizvoda. Njegov put nije bio lak, ali donio mu je sreću i potvrdu da je na pravom putu.